Priserna delades ut på bokmässan i Göteborg. Prisutdelare: Sture Hegerfors, Lasse Åberg och Stig H Wiklund. Foto: Rolf Lindby
Den internationella Adamsonstatyetten
Terry Moore, USA
Terry Moore skriver, tecknar och ger ut seriepublikationer i längre sviter via sitt förlag Abstract Studio. Det handlar om frimodig bred epik, ofta med inslag av skräck och science fiction. Strangers In Paradise utkom mellan 1993 och 2007, Echo mellan 2008 och 2011; hans senaste projekt heter Rachel Rising. För närvarande är Moore också i färd med att producera digitala seriealbum.
Den svenska Adamsonstatyetten I
Jonas Darnell
Den klotrunde och brutale Herman Hedning med sin fruktade spikklubba har sedan debuten i tidningen Fantomen i slutet av 1980-talet blivit en av Sveriges populäraste humorseriefigurer. År 1998 fick han sin egen serietidning, tecknad, ”form- och flumgiven” av Jonas Darnell. Den fartfyllda dialogen är seriens styrka, men Darnell är dessutom en särdeles formsäker tecknare.
Den svenska Adamsonstatyetten II
Liv Strömquist
Liv Strömquist har utvecklat en alldeles egen skevande bildestetik och en drastisk satirisk humor, delvis med feministiska förtecken. Själv har hon kallat sig ”svartarg” – det låter sig sägas. Men framför allt är hon en ifrågasättare som hela tiden strävar efter tydlighet, en lidelsefull debattör som alltid vet vad hon pratar, tecknar och skriver om.
Svenska Serieakademins förtjänstdiplom
Göran Semb
Göran Semb, en verklig mångsysslare i Seriesverige, är sedan 2009 redaktör för serietidningen Knasen. Han har skrivit manus till både ”Fantomen” och ”91:an”, han översätter dagstidningsserier och seriealbum, han recenserar serier – alltsammans med entusiasm och ackuratess.
Dessutom: Mini-Adamson till Serieakademiledamoten Johanna Koljonen för albumet Oblivion High och andra serieinsatser.