2022 års Adamsonvinnare har tillkännagivits

Adamsonstatyetter

Vid Svenska Serieakademins prisutdelning på bokmässan i Göteborg tillkännagavs vinnarna av 2022 års Adamsonpriser.

2022 års internationella Adamsonstayett 

FRANÇOIS BOURGEON, Frankrike

För sitt detaljrika och levande bildspråk som leder oss genom tid och rum, och med en unik förmåga att skapa serievärldar där teckningar, språk och färgläggning bildar självklara och självlysande berättelser. Resande med vinden, Skymningens färdkamrater, Berättelsen om Cyann – storartad seriekonst som älskats och hyllats av kritiker och serieläsare under decennier. En människans, miljöskildringens och det episka äventyrets konstnär!

2022 års svenska Adamsonstatyett 1

Joanna Rubin Dranger

JOANNA RUBIN DRANGER

För ett mångsidigt och mångårigt konstnärskap som tar avstamp i det humoristiska och det allvarstyngda. Med seriekonst i fysiskt små och stora format får vi ta del av finurliga berättelser som vrider och vänder på vår verklighet, och skildringar av verklighetens smärtpunkter. Personligt, ärligt och drabbande!

2022 års svenska Adamsonstatyett 2

Gunnar Krantz

GUNNAR KRANTZ

För sin ständiga strävan att utforska och förmedla seriemediets möjligheter och förutsättningar, som skapare, förläggare, forskare och pedagog. 1999 var han med och skapade Serieskolan i Malmö och sedan 2020 är han konstnärlig professor i visuell kommunikation med inriktning på teckning vid Malmö universitet. Krantz har med berättandet i fokus, ständigt sökt sig framåt i en skenbar förenkling av det visuella uttrycket.

Svenska Serieakademins diplom “till trägna arbetare i den svenska seriens örtagård” 1

Natalia Batista

NATALIA BATISTA

För sina insatser inom svensk manga och för en hantverksmässig skicklighet som hon förmedlat i egna verk och i undervisning och uppmuntran till nya generationer tecknare och läsare. Tillsammans med Nosebleed Studios har Natalia Batista stärkt mangans position i Sverige. En mangamästarinna med begåvning, inflytande och driv.

Svenska Serieakademins diplom “till trägna arbetare i den svenska seriens örtagård” 2

Robert Aman

ROBERT AMAN

Robert Aman, biträdande professor vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet, tilldelas Serieakademins förtjänstdiplom 2022 för sin forskning om hur Fantomen blev en del av det svenska folkhemmet och där hans bok När Fantomen blev svensk: vänsterns världsbild i trikå är en klassiker i vardande. I boken analyserar Aman hur den amerikanska dagspresserien Fantomen, som debuterade 1936, kom att bli “en seriernas motsvarighet till röd stuga med vita knutar” i serietidningen Fantomen under 1970-talet med Fantomen kämpandes mot kolonialismen i Afrika och för demokrati och rättvisa.

Taggar:
Publicerad i Adamson-priset, Nyheter